maanantai 6. tammikuuta 2014

Kieliasu






Eilen oli kiireetön aamu. Josta nautimme yhdessä vierailevan tähden kera. Tänään heräsin kukonlaulun aikaan ja ajelin Turkuun viedäkseni avaimet ynnä muuta pohjoisesta kotiutuvalle neitokaiselle. Aamuinen lenkki (n.260km) väsytti raskaan mutta hienoakin hienomman penkkiurheiluviikonlopun vuoksi (Hyvä Suomi!) Radio ei pettänyt vaan pikemminkin ilahdutti ja piristi väsynyttä autonkuljettajaa ohjelmatarjonnallaan. 

Aamulla tulee parhaimmat ohjelmat. Yle Puheelta. Ainakin. Erästä bloggaria haastateltaessa havahduin oman blogini teksteihin ja sen kieliasuun. Haastateltava nimittäin totesi painokkaasti, että on karmeaa lukea blogia, jossa ei mm. lauseista ja virkkeistä tiedetä yhtikäs mitään ja no, olisi edes yhdyssanat oikein, mutta kun ei. Hehee. oon jälkimmäisessä tarkka, mutta virkkeet ja lauseet. Teen tietoisesti valintoja. Että aloitan vaikka näin. Ja lopetan. Näin. Jonkun mielestä karmeaa. Minusta personoitua. Käytän myös murresanoja. Omaa alkuperäistä ja erinäisten muuttojen ja asuinpaikkojen tuomia tyypillisiä ilmaisuja taikka sanoja. Ookko nää kuullu? Kui varte. 

Erilaiset tekstit. Rikkautta. 
Silti minäkin. Jopa ärsyynnyn. Yhdyssanavirheistä. 
Nyt mietin tuottaako lukijalle vaikeuksia oma tekstini ja yllättävät virkkeet ja lauseen loput. Yhden sanan "muka" lauseet. Hmmm. Saa kommentoida. Itse minun on vaikea lukea murteella kirjoitettua blogia / tekstiä, vaikka olisi jopa omaa murrettani ja osaamisaluettani. 

Hassua, että kirjoitin aiheesta tästä, kun aikoin vain toivottaa hyvää loppiaista. 
Eli siis sitä! 

15 kommenttia:

  1. Onhan ne yhdys sana virheet kauheita, mutta ei ole sinun heikkoutesi. Pidä oma tyylisi: Se. On. Niin. Hauska. :))) -ee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kehuista.
      Olisikin omasta tyylistä vaikea irrottautua. :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitustapasi on viehättävä, samoin kuin on tuo kattauskin. Jouduin kirjoittamaan tämän kommentin kahteen kertaan, kun ensimmäisella tuli pieni näppäilyvirhe. Hupaisaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Roosa.
      Hauska. Aloitpa tarkaksi. :D Pienet virheet mitään haittaa. Ku isompiakin sattuu, allekirjoittaneelle ainakin. Mutta tiedän, vaikkapa facessa kirjoitusvirheen käytyä ilmi, tekee se mieli korjata, mutta sitten siihen ilmestyykin ilmaisu, tekstiä on muokattu, vaikka aa olisi muuttunut vain ääksi. Hassua. :)

      Poista
  4. Lauseet ja virkket saa kuulostaa puhutulle. Ajatuksille. Tuumailulle. Anna mennä vaan :)

    Juu ja toinen homma. On muuten makea koivupölkky sulla. Oma on pajalla kuivumassa.
    Ei tosin noin korkea.

    Niin ja hei rentoa loppiaisiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Ja kiitos tsemppauksesta. :)

      Toi on mukanani kulkenut jo kohta kymmenisen vuotta. Ai että mä tykkään. Aikoinaan ollut siskon häissä somisteena. :) Onko sulla jokin visio pölkylle? Mulla seisoo tällä hetkellä toimettomana. Mutta kaunishan se on noinkin.

      Tack, detsamma! ♥

      Poista
    2. Jotain rahi / pikkupöytä tyylistä meinasin siitä. Jos maalaisi sen yläpinnan kiiltävällä mustalla muutamaan kertaan ja sit siinä vois pitää jotain pehmustetta päällä tarvittaessa. Toisesta pölkystä on tulossa feikkireikäleipiä tuvan orsille tänne maalle. Ja ehkä jotain pannunalusia ja renkuloita kukkaruukkujen ympärille. Kun vaan varmistuisi visiot, niin alkaisin hommiin ;)

      Poista
    3. Kuulostaapa mainioilta suunnitelmilta. :) Sä se viitit värkätä. *Hatunnosto*

      Poista
  5. Hei, jatka vaan omalla tyylilläsi, eihän tää muuten ees oo sun blogi! ;) -h- ps. me täällä edelleen jännätään päästäänkö paikkaan S vaiko ei! Ehkä huomenna taas viisaampia tai sit ei:) ja hyvää alkanutta vuotta täältäki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. :)
      Mä niin toivon, että pääsette ja mä pääsen kans. ;)
      Kiitos samoin sinne! ♥

      Poista
  6. Mä oon niin samaa mieltä. Tekstin pitää kuulostaa. Sulta! Piste. Puss.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Piia. Oot niin oikeessa, persoonan pitää tulla esiin. Jotenkin.

      Sun tekstis taas. Ihan parasta räppiä. ♥

      Poista
  7. Sun kirjoitustyyli on ihana ja sopii sulle! Jos joku alkaisi liikaa matkimaan, epäluontevasti, ei olisikaan enää niin kivaa. Mulle pilkut, yhdysanat ja kaksoiskonsonantit on aina olleet kirjoituksessa vaikeita. Olenkin päättänyt, että en välitä, kun kirjoittamisesta muuten tykkään. Jos on jonkun pilkunviilaajan mielestä kauheeta, niin pysyköön poissa. Tai järjestäköön tukiopetusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Petra, kiitosta. <3
      Se on kiva, ettei kaikki kirjoita kirjakieltä vaan antaa enemmän itsestään ulos, vaikkapa juuri puhesanoilla, sillä tavalla teksti voi olla paljon kiinnostavampi ja mielikuvarikkaampi. Mä en oo sun vaikeuksia huomannut, joten jos jotain olisikin ollut, ni mä en oo sit ainakaan pilkunviilaaja, jee! :) Sä oot tehnyt aivan oikean päätöksen. Ettet välitä. Vaikeista jutuista. Vaan kirjoitat. Sujuvaa ja mukavaa tekstiä. Toi tukiopetus, hehee, siinä olisikin jollekin äikän maikalle mainio palkkalisä, opettaa bloggareita selkeään ja sujuvasti luettavaan tekstiin, unohtamatta tekstin kiinnostavuusastetta ja persoonallisuutta. Kai ne yhdyssanatkin voisi ohimennen opettaa. :D

      Poista

Sana on vapaa. Tattista kommentistasi. :)