sunnuntai 1. joulukuuta 2013

DIY: Karkkikuusi


Tää on meille kaikille herkkusuille. 640 grammaa namia
Tässä se nyt tulee, kenties joulukuun ainut diyni. Karkkikuusi 
Tarvitset: 
- Styroksikuusi, kork. 28cm (askarteluliikkeet) 
- Silkkipaperia (Ikea) 
- Suklaakonvehtirasioita (Fazerin sininen) 
- Coctailtikkuja 
- Teippiä 
- Sakset 

Huolehdi hygieniasta, joko puhtailla käsillä tai elintarvikehanskoilla. 

1. Vuoraa styroksikuusi silkkipaperilla, käytä tarvittaessa kirkasta teippiä ainakin pohjaan. Ole viisaampi kuin ohjeen laatija ja käytä yksiväristä silkkipaprua, jollet halua yhtä kirjavaa tulosta kuin kuvissa. 

2. Poista käärepaperit konvehdeista. Leikkaa silkkipaperista n. 7 cm x 9 cm kokoisia paloja. Kääri konvehdit silkkipapereihin. Kaksinkertainen silkkipaperi peittää ruskean konvehdin, mutta yksinkertaisellakin homma toimii, voi allekirjoittanut todeta. 

3. Katko osa coctailtikuista puoliksi. Tökkää leikkaamaton tikun terävä kärki konvehdin takamukseen, sileälle puolelle. Toista lukematon kerta. 

4. Aloita kuusen kokoaminen alhaalta, alalatvoista. Tee c.tikulla styroksikuuseen apureikä ja työnnä tikussa oleva silkkipaperiin kääritty konvehti kyseiseen reikään. Asettele konvehdit aavistuksen vinoon. Ensin alimmainen kerros, seuraava kerros lomittain jne. Välillä apureikä menee huti ja joudut tekemään uusia. Ei se haittaa. Ne paljastuvat vasta kuusen tyhjennyttyä, varistettua oksansa, konvehtinsa. Ja silloin sillä ei ole enää väliä. 

5. Lähestyessäsi kuusen latvaa, joudut kenties lyhentämään c.tikun pituutta, jotteivät niiden päät tulisi toiselta reunalta ulos. 

6. Valmis kuusi. 

7. Suojaa kuusi sellofaanilla, jos päätät viedä sen lahjaksi jollekin. Suojaaminen kotioloissa saattaa olla myös hyvä vaihtoehto, jos kotona oleskelee herkkusuita ja haluaa kuusen kestävän johonkin tiettyyn päivään saakka. 

* Kuusen tiheyden voit päättää itse. Minä bruukaan laittaa suhteellisen tiheään, jottei alla oleva paperi veisi suurinta huomiota karkkikuusesta. Yleensä saan kulumaan kuuseen reippaasti yli kaksi konvehtirasiaa. Jostakin syystä tähän meni vain kahden rasian konvehdit ja kolmannesta rasiasta hyppäsi kuusen latvaan ainoastaan yksi konvehti. Yksi. Loput sain syödä. Menipä hyvin. 

* Variointimahdollisuuksia on useita, 
kuten (1.) tökkiä suoraan c.tikut käärepaperikonvehteihin ja unohtaa turhat silkkipaperit sun muut koreudet. Näin olen pääsääntöisesti tehnyt. (2.) Vihreistä kuulista tulee myös komea kuusi, mutta se pitää syödä aikalailla pian tai suojata sellofaanilla, jotta marmelaadien kuivumiselta vältyttäisiin. Olenpa aikoinani tehnyt myös (3.) ruskean kuusen Pandan konvehdeista. (4.) Värikäs kuusi tulee yhdistelemällä useita eri konvehteja. (5.) Kuusen voi kääriä silkkipaperin sijaan myös hopeiseen folioon. Styroksikuusta parempi / helpompi vaihtoehto olisi kukkakaupoissa myytävät (6.) sienikuuset, joita olen metsästänyt nykyään, tuloksetta. 

* Nestemäiset konvehdit, kuten liköörikonvehdit eivät toimi, koska neste valuu coctailtikun reiästä pois. 

* Ja jos ette tienneet, niin yhdessä sinisessä konvehtirasiassa (320g) on 45 kpl konvehteja. Njam.  

* Onnistuu myös lapsien kanssa, testattu on, useita kertoja. Mutta voin myös lämpimästi suositella, että käärepapereita ei vaihdeta silkkipapereihin, jotta suklaiden sulamisilta ja liiallisilta maisteluilta vältyttäisiin. 

Karkkikuusi ei ole uusi juttu. Itse olen näitä tehnyt eri variaatoilla jo reipas kymmenisen vuotta, hjui. Ystävän äiti (muistaakseni) oli bongannut karkkikuusi-idean jostakin joululehdestä aikoinaan. Ja ensin ystävä teki näitä ja sitten mä. Ja olen vienyt karkkikuusien ilosanomaa joka vuosi jonnekin. Nyt teille. Otatteko kopin. 

10 kommenttia:

 1. Mahtava idea! Tällainen sokerihiiri tykkään ihan täysillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ei muuta kuin tekemään, jos silkkipaperiin kääriminen kuulostaa liian työläältä, muista varioimiset ilot. :)

   Poista
 2. Ihana mustavalkoinen! Kelpaisi, tosin osaan syödä noita nimenomaisia konvehteja ihan sellaisenaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, mutta tää onkin tarkoitettu tuliaiseksi jollekin, joka arvostaa muutakin kuin suklaatia, heh. :)

   Poista
 3. Voi eiiii. On niin herkku että tää herkuton joulunalus voi kärsiä aika pahasti jos tota lähtee rakentamaan. Ehkä vasta jouluaattona pistän sitten kuusen pystyyn, voi sitten hyvällä omallatunnolla syödä se samantein pois :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nymmä en Piia ymmärrä sua, oot sie vieläkin herkuttomalla?! Joulualusaikaan, just sillon kun tarttis suuta täyttää kaikella hyvällä, joulu on nääs hetkessä ohi. Ei vaan, tsemppiä sulle! Mä en tohon pystyis ja sä tiedätkin sen. :D

   Poista
  2. No joo, kuvittele! On vaan niin energinen ja hyvä olo, että en viitti siirtyä takasin sokeriselle tielle. En vaikka kuinka houkuttais. Katotaa sit miten joulu menee, aion todellakin nauttia joulusuklaani hyvällä omallatunnolla. Ehkä kun nyt jaksaa, niin sitten nauttii kahta enemmän? :D

   Poista
  3. Hyvä sinä! En voi olla ihailematta! Ja uskon ton, olo on varmasti ihan huikea, kun sokeria ei ole yllin kyllin kehossa. Kyllä määkin joskus, heh. Sitä odotellessa. :)
   Ja sitten kun syöt suklaatia yms., tee se tosiaan täysin rinnoin vailla omantunnon pistoksia. Sä oot sen sitten ansainnut, hei!

   Poista
 4. Aivan ihana idea,kiitos siitä ja mukavaa Joulun odotusta kaikille!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä vaan, kiva, jos pistät toteutukseenkin idean tän. :)
   Kiitos samoin myös sulle!

   Poista

Sana on vapaa. Tattista kommentistasi. :)